Çevre İzni Almayan İşletmelere Ceza Yolda
2013 yılı sonuna kadar Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) almayan işletmeler, 40 bin lira ile 1.7 milyon liralık ceza ile karşı karşıya kalacaklar. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Lisansı olmadan atık alan da atığını lisansı olmayana veren de suçlu” dedi.
Çevre izni olmadan faaliyet gösteren 160 bin işletmeye ceza yolda. Çevre Kanunu’nda olmasına rağmen 2013 yılı sonuna kadar Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) almayan işletmelere 40 bin liradan başlamak üzere 1 milyon 693 bin lirayı bulan tutarda idari para cezası kesilecek.
İşletmesi çevreye uyumlu olduğu halde çevre izin belgesi olmayan işletme sayısı 160 bin olarak tespit edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmasına göre bunlardan 8 bin 800 işletmenin başvuru yaptığı ortaya çıktı.
2013 Yılı Sonuna Kadar Çevre İzni İçin Başvuru Yapılmalı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çevre izin belgesinin önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Proje bittikten sonra, anahtarı çevireceksiniz, faaliyete başlayacaksınız, kurdeleyi keseceğiniz gün çevre izin lisansına başvurmanız gerekmektedir. Şu ana kadar Türkiye’de 160 bin adet bu kapsama giren işletme olduğunu tahmin ediyoruz. Bize yönetmeliğin çıktığı 2010’dan geçen ay sonuna kadar 8 bin 800 başvuru yapıldı. Başvurmayanlara 2013 yılı sonuna kadar süre verdik. Bu nedenle tüm sektörler sorumludur. Eğer lisansı olmadan bir işletme atık alıyorsa veya bir işletme atığını lisanslı olmayan bir firmaya veriyorsa ikisi de suçludur.”
Türkiye genelinde bu kapsamda faaliyet gösteren tüm işletmelerin envanterinin çıkarıldığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, belirli bir plan dahilinde çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın uyarıda bulunduğu 160 bin işletme, emisyon değerleri açısından çevreye herhangi bir zararı olmamasına, tüm evraklarının tamam olmasına rağmen kanuni olarak çevre lisansına başvurmadığı için ceza riski ile karşı karşıya bulunuyor. 31 Aralık 2013 tarihine kadar çevre izni için başvuru yapmayan işletmelere önümüzdeki yılbaşından itibaren idari para cezasının yanı sıra faaliyet durdurma içeren yaptırımlar da uygulanacak.