Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu
Orman ve Su İşleri Bakanlığı himayesinde, MCI Grup tarafından organize edilen, Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) tarafından düzenlenen “Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu”, Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi’nde 20-23 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleşecek.
AKATED Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Torun: “2023 vizyonu kapsamında Hükümet tarafından hazırlanan ve Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanan Ulusal Çevre Stratej (UÇES) belgesine göre 2015-2023 yılları arasında içme suyu yatırım ihtiyacının 7 milyar 872 milyon euro ve atıksu yatırım ihtyacının toplam 11 milyar 582 milyon euro olacağı öngörülüyor. 2023 yılına kadar su kayıplarını azami %25 oranına indirme zorunluluğu getirilen belediyelerin ve su idarelerinin içme suyu hatları için yıllık asgari 3 milyar TL’lik teknolojik yatırım yapma ihtiyacı bulunuyor. Yurt içinden ve yurt dışından pek çok kamu ve sektör temsilcilerinin birikimlerini paylaşacakları, Water Loss Forum Turkey (3. Su Kayıp ve Kaçakları Türkye Forumu) ve NO-DIG Turkey (6. Altyapı ve Kazısız Teknolojileri Kongresi) ile INFRATURK Altyapı İnşaat Teknolojileri Makine ve Malzeme Fuarı’na, Türkiye genelinden 10 bin kişinin katılmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının son yirmi yıl içerisinde 4000 metreküpten 1300 metreküpe gerilediğine dikkati çeken AKATED Başkanı Yasin Torun, bireysel tüketici tasarruflarının suyun verimli kullanılmasında sanıldığı kadar büyük etkisinin olmadığının altını çizdi.
Bir damla suyun dahi servet sayılacağı günlere yaklaşırken TÜİK istatistikleri dikkat çekiyor. 2014’de belediyelerce içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere 5,2 milyar metreküp su çekildiğini ancak bu suyun 2,2 milyar metreküpten fazlasının nihai kullanıcıya ulaşmadan kaybolduğunu söyleyen Torun, altyapı ve takip eksiklikleri nedeniyle bu fiziki su kayıplarının yaşandığını belirtti.
Tüketici sayacına ulaşana kadarki altyapı boru ve bağlantılarında meydana gelen kırık, çatlak, bağlantı hataları sebebi ile oluşan su kaçaklarının fiziki su kaybı olarak adlandırıldığını ve bu nedenle sorunun engellemesinde hedef kitlenin belediyeler olması gerektiğini söyleyen Torun, altyapılardaki iyileştirmelerle önemli oranda su kaybının önüne geçilebileceğini kaydetti.
Torun, ancak bu şekilde son tüketici olan vatandaşlarında faturalarının azalabileceğini belirtti.
Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumuna Neden Katılmalısınız?
- Ülkemizdeki su kayıp ve kaçaklarının oranı gelişmiş ülkelerin oranlarının üzerinde seyretmektedir.
- 8 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği ile bugüne kadar gerçekleştirilen en önemli yasal düzenleme oldu.
- Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın himayelerinde Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenlenen alanındaki yegâne etkinlik.
- 30 Büyükşehir Belediyesine bağlı tüm Su Kanalizasyon İdarelerinin Genel Müdürlerinin bir araya geleceği özel bir oturuma sahne olacak sıra dışı bir etkinlik.
- Özel sektörün, belediyelerin, su idarelerinin ve üniversitelerin bir araya gelerek Türkiye’de su kayıp ve kaçakları ile nasıl mücadele edileceğini planlayacakları özel bir etkinlik.
- Hiçbir şehrimizin mevcut su kayıp ve kaçak oranları sürdürülebilir değildir; dolayısıyla tüm su idareleri ve belediyeler bu alana ciddi yatırımlar yapacaklardır. İşte bu yatırımların planlanacağı platformda yerinizi almak için en doğru etkinlik.