Emisyon ve İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitimi
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan, 25 Aralık 2013 tarih ve 28862 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliği” kapsamında, Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlik Belgesi verilen Çevre Laboratuvarları ile bireysel olarak katılmak isteyen kişilere emisyon ve imisyon konularında, yönetmelik kapsamında, bakanlık uzmanları ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile birlikte 22-26 Kasım 2019 tarihlerinde Antalya’da Starlight Resort Hotel Oteli’nde “Emisyon ve İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitimi” düzenlenmesi planlanmaktadır.
Emisyon ve imisyon ölçümlerinde çalışacak olan personelin yapılacak söz konusu eğitim ve sınavda başarılı olmasıyla sertifikalandırılacak ve Çevre Ölçüm ve Analizleri emisyon-imisyon laboratuvar sorumluları ile emisyon ve imisyon ölçüm personelinin sertifikalı olma şartı aranacaktır.
Bu eğitim, emisyon ve imisyon konularında sektörde şu anda aktif olarak görev yapan personel ile bu sektörde daha sonra çalışmak isteyen özel kişiler veya Bakanlığa Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlik Belgesi başvurusunda bulunacak akredite laboratuvar personeline yönelik yapılacaktır.
Bu sektörde ölçüm personeli ve ölçüm sorumlusu olarak halen çalışan veya çalışmak isteyen laboratuvar personeli ile bireysel başvuru yapacak diğer şahısların, Çevre ve Ölçüm Analizleri Yeterlik Yönetmeliği Madde 20-6 kapsamında belirtildiği üzere üniversitelerin mühendislik, tıp, fen, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerinden, meslek yüksek okullarının, meslek liselerinin veya teknik liselerin çevre, kimya, gıda, sağlık, makine ve elektrik/elektronik gibi laboratuvar ile ilgili bölümlerinden mezun olması şartını sağlamaları gerekmektedir.
Eğitimde; emisyon ve imisyon ölçüm tekniklerinin yanında, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik ve Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında, ölçüm personelleri tarafından dikkat edilmesi gereken hususları da içeren sunumlara da yer verilecektir.
Eğitime katılmak isteyenler öncelikle bulundukları ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri Döner Sermayesinden referans numarası alarak (212-Çevre Alanında Teorik ve Pratik Eğitimler/Günlük 185 TL (4 gün)), Halk Bankası T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü Kurumsal 301 no.lu Hesabına 740 TL (KDV dahil) KATKI PAYI bedelini (Dekontlarda katılımcı ismi ve hangi eğitim için ödeme yapıldığı belirtilecektir) yatırarak, banka dekontunun TÜÇEV’in internet sayfasında kayıt esnasında belirtilen yere yüklemeleri gerekmektedir. Dekont göndermeyen başvurular dikkate alınmayacaktır. Eğitim kontenjan ile sınırlı olup, kontenjan dolduğunda son başvuru tarihi beklenmeden kayıt kapatılacaktır.
Ayrıca katılımcılar eğitim ve konaklama bedeli olan 3.600 TL (KDV dahil) (Havale, EFT veya elden yatırılabilir)(Ücret yatırılırken katılımcı ismi ve hangi eğitim olduğunu belirtiniz aksi taktirde ücretler görünmüyor, bu nedenle kayıtlarınız onaylanmıyor.) Türkiye Çevre Koruma Vakfı İktisadi İşletmesi, T.C. Ziraat Bankası, Ümitköy Ankara Şubesi TR 60 0001 0016 7152 1264 1250 55 no’lu hesaba yatırdıktan sonra 31 Ekim 2019 tarihine kadar www.tucev.org ‘dan kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Katılımcılar tek kişilik odalarda her şey dâhil konaklama, eğitim materyalleri, sarf malzemeleri, Antalya Hava Limanından ve Belek Otogardan otele transferleri organizasyon tarafından karşılanacaktır. Sisteme kayıt yapmadan önce iki ücretinde mutlaka ödenmiş olması gerekmektedir tek ücretle kayıt onayı yapılmamaktadır.
Emisyon ve İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitimi sonrası sınav yapılacaktır. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kişilere, emisyon ve imisyon konularında numune alma, ölçüm ve analizleri yapabilmeleri konusunda sertifikalı personel olarak çalışabilmelerine yönelik Bakanlık tarafından hazırlanan kimlik kartı ve eğitime katıldığına dair katılım sertifikaları, başvuru esnasında belirtilen ve ekte yer alan adreslere posta yolu ile gönderilecektir.
Sınavda başarısız olan personele bir kez daha sınava katılma hakkı verilecek olup, sınavın tarihi ve yeri daha sonra duyurulacaktır. İkinci sınavda da başarısız olan personelin yeniden eğitim programına katılması gerekmektedir.
Gönderilen sertifikaların 5 yıl geçerliliği olup, son geçerlilik tarihi sertifika üzerinde belirtilecektir. Söz konusu sertifikaya sahip laboratuvar çalışanlarının 5 yıllık süreç içerisinde iş yeri değişikliği yapmaları durumunda; mevcut sertifikaların, çalıştıkları laboratuvarlar dışında sadece 1 laboratuvar için daha geçerli olacaktır. Sertifikalı ölçüm personelinin ikinci defa iş yeri değişikliği yaptığı durumda sertifikası geçersiz sayılacak ve yeniden “Emisyon ve İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitimi” alması gerekecektir.
Katılımcılar faturalarını eğitim sırasında fatura bankosundan temin edebilirler.(Kurum ödemelerinde lütfen kurumun tam adını, vergi dairesini, vergi numarasını ve adresini başvuru formunda ilgili yere yazınız aksi halde faturalarınız tarafınıza bireysel olarak kesilir ve düzeltilmez.)
* “Numune Alma Eğitimi”ne başvuruda bulunan katılımcının, ilgili Yönetmelik’te belirtildiği üzere “üniversitelerin mühendislik, tıp, fen, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerinden, meslek yüksekokullarının, meslek liselerinin veya teknik liselerin çevre, kimya, gıda, sağlık, makine ve elektrik/elektronik gibi laboratuvar ile ilgili bölümlerinden” mezun olması zorunludur.
* Öğrenim durumu ile ilgili şartlar, “Numune Alma Eğitimi”ne ilk kez katılacak personel için geçerlidir. Daha önceki eğitimlere katılmış personelde bu şartlar aranmaz.
* Başvuru taleplerinin gerçeği yansıtmaması halinde eğitim başvurusu geçerli sayılmaz ve ücret iadesi yapılmaz.
* Eğitime katılım önceliği laboratuvarların başvuru sırasına göre yapılacak olup, katılım kontenjanla sınırlıdır.
* Yeterli sayıda katılım olmaması halinde TÜÇEV, eğitimi iptal ederek ücret iadesi yapabilir.
* Katılımcıların ücretlerini Türkiye Çevre Koruma Vakfı İktisadi İşletmesi, T.C. Ziraat Bankası, Ümitköy Ankara Şubesi TR 60 0001 0016 7152 1264 1250 55 no.lu hesaba yatırmaları gerekmektedir.
* Dekont numarası belirtilmeyen kayıtlar dikkate alınmayacaktır.
* Katılımcı ücretini yatırıp, www.tucev.org sitesindeki kayıt formunu doldurarak sistem üzerinden kayıt yaptırmaları yeterli olacaktır.
* Eğitimin ücreti kişi başı KDV Dahil 3.600 TL’dir.
* Katılımcıların eğitime katılmaması durumunda ücret iadesi yapılmayacaktır.
* Katılımcılar faturalarını eğitim sırasında fatura bankosundan temin edebilirler.
* Katılımcılar Yeterlilik Sertifikası için yanlarında son 6 ayda çekilmiş, 2 adet vesikalık fotoğraflar ve kimlik fotokopisiyle gelmeleri gerekmektedir. Sonrasında fotoğraf gönderimi kabul edilmeyecektir.
Emisyon ve İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitimi
- 22 Kasım 2019 tarihinde saat 14:00 itibariyle otele giriş yapabilir.
- 22 Kasım 2019 tarihinde Antalya Havaalanından otele transfer saat 15:00 – 18:00 ve 21:00’da yapılacaktır. Eğitim 23 Kasım 2019 saat 09:00’da başlayacaktır. Katılımcılar 26 Kasım 2019 tarihinde saat 12:00’de odalarını boşaltmakla yükümlüdürler. 26 Kasım 2019 saat 14:00’de otelden havaalanına toplu transfer sağlanacaktır.
- Transfer Yetkilisi: Can Berk – 0(506) 487 91 76
Eğitim Yeri: Starlight Resort Hotel (Manavgat/ANTALYA)
SON BAŞVURU TARİHİ: 31 EKİM 2019
Merhaba, Öncelikle böyle bir eğitimin gerçekten ihtiyaç olduğunu eğitim sırasında anlıyor insan. Emisyon konusunda çalışan veya çalışacak kişilerin aklında o kadar çok soru varken bunları cevaplayacak veya istişare yapacak yetkili merci ile bir arada olmak yanlışların önüne geçmek adına önemli bir rol oynuyor. Bundan sonraki eğitime katılacak arkadaşlara yardımcı olmak adına ise çıkan soruları paylaşmak istiyorum.
– Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği aşağıdaki sektörlerden hangisini kapsamaz?
– Gaz yakıtlı yakma tesislerinde aşağıdaki parametrelerden hangisi ölçülmez?
– Tesis etki alanının tarifi?
– Hava kalitesi ölçümleri ile ilgili hangisi yanlıştır?
– SKHKKY Ek-2.h maddesinde hava kalitesi ölçümü nasıl yapılmalıdır?
– Hangisi pasif örnekleme metodu ile tespit edilemez?
– Atıkların yakıldığı işletmenin ilk yılı dioksin ve furanlar ne kadar zamanda ölçülür?
– Demir çelik ve/veya demir dışı vb. hurda malzemenin, cevherin açıkta depolandığı tesislerde, depolama sahası etrafında hangi ölçüm yapılır?
– Tehlikeli atık menüsünden %1’den fazla halojenli organik madde içeren atıkların 2.ci yanma odasındaki alıkoyma süresi ve sıcaklık değeri nedir?
Başarılar Dilerim.
Merhaba Burak Bey, eğitim şart dedikleri bu olsa gerek fakat bazı çevre laboratuvarları sadece imisyon üzerine faaliyet göstermekte. Bu nedenle emisyon konusu anlatılırken çok yabancı kalıyorlar ve sınavda çok zorlanıyorlar. Bu konuda umarım ilerleyen zamanlarda düşünülür. Soruları yazmanız çok iyi olmuş. Bizde de sorular mevcut konunun altına devam edelim o zaman.
Emisyon ve İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitimi Sınav Soruları:
– Tesis sahası ve tesis için yollar aşağıdaki hangi nedenlerden dolayı asfalt veya beton olması istenmektedir?
– L ve S tipi pitot tüpü ile ne ölçülmektedir?
– ….. boyanın uçucu kısmını oluşturan kimyasal maddelerdir. Boşluklu yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
– Baca gazı hız ölçümünde En yüksek ve en düşük mevzi gaz hızlarının birbirine oranı ne olmalıdır?
– Emisyon limit değerlerinin aşılması halinde, yakma veya beraber yakma tesisi kaç saatten uzun süre atık yakmaya devam edemez?
– Yakma ve beraber yakma tesislerinde bulundurulması zorunlu olan sürekli emisyon cihazı ile hangi parametreler ölçülmez?
– Kimyasal Işıma (Chemiluminescence) yöntemi hangi gazın ölçümde kullanılır?
– TS ISO 12039 standardı hangi gazın kütle derişiminin tayininde kullanılan standarttır?
– Yanma gazı ölçümlerinde numune alma hattında oluşabilecek yoğuşma en çok hangi parametrenin hatalı ölçümüne sebep olabilir?
– EPA Metot 4’e göre nem örneklemesi sırasında örnekleme gazın son impingerden çıkış sıcaklığının kaç oC’nin altında tutulması zorunludur?
– TS ISO 10780 metoduna göre baca gazında hız ölçümlerinde numune alma noktalarının boru cidarına olan uzaklığı en az ne kadar olmalıdır?
– Elektrikli ark ocaklı çelikhanelerden kaynaklanan hangi emisyon için SKHKK Yönetmeliği Ek-5’de emisyonların tutulması için önlem alınması hükmü bulunmaktadır?
– PCDD/PCDF örneklemesi için hangi absorbent kullanılmaz?
– EPA Metot 4’e göre nem ölçümüne ilişkin ifadelerden hangisi doğrudur?
– TS EN 13284-1 standardına göre tanık değer, emisyon limit değerinin % kaçı olmalıdır?
– TS ISO 9096, TS EN 13284-1 ve EPA 5 metotları için tavsiye edilen minimum meme iç çapları ne olmalıdır?
– Bir tehlikeli atık yakma tesisinde 2. yanma odası hangi kirletici parametrenin azaltılması için kullanılır?
– Çevre Ölçüm ve Analiz Yeterlik Belgesinin geçerlilik süresi kaç yıldır?
– Laboratuvarlar çevre mevzuatına esas teşkil edecek ölçüm ve analizlerde, Bakanlıkça belirlenen asgari fiyat tarifesinin altında ücret uygulayamaz. Kamu laboratuvarları ise Bakanlıkça belirlenen asgari fiyat tarifesinden en fazla hangi oranda fiyat belirleyebilir?
– SKHKK Yönetmeliği Ek-2 kapsamında işletmenin hava kirlenmesine katkı değeri hesaplanırken neler göz önünde bulundurulmaz?
– Hangisi emisyon parametresi değildir?
– Yapılan ölçümlerin sağlıklı olup olmaması tamamen doğru numune almaya dayanır. Hangisi baca gazı numunesinin doğru olarak alınmasını etkileyen faktörlerden değildir?
– Nem ölçümünde kullanılan impinger sisteminde hangi sıralama doğru olarak verilmiştir?
– Dioksin ve Furan örneklemesinde numune alma işlemi için hangi ifade doğrudur?
Merhaba bu eğitime nerden başvuru yapabilirim. Şuanda yapılacak eğitim mevcut mu?
“Söz konusu sertifikaya sahip laboratuvar çalışanlarının 5 yıllık süreç içerisinde iş yeri değişikliği yapmaları durumunda; mevcut sertifikaların, çalıştıkları laboratuvarlar dışında sadece 1 laboratuvar için daha geçerli olacaktır. Sertifikalı ölçüm personelinin ikinci defa iş yeri değişikliği yaptığı durumda sertifikası geçersiz sayılacak ve yeniden “Emisyon ve İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitimi” alması gerekecektir.” Bu cümleden anladığım sertifikayla 2 iş değişikliği olabileceği sonrasında ise eğitimine takılıp yeniden alınması gerektirdiği bunun nedeni nedendir?
Ferat Bey, söz konusu eğitime katılım sağlamak için 29.08.2016 tarihine kadar elektronik posta yolu ile mustafa.altundag@csb.gov.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak şuan aktif olarak yetkili laboratuvarlarda çalışmayan adaylar, yine aynı mail adresine şahsi mailleri ile başvuruları gerekmektedir. Eğitim ile ilgili eğitim programı, tarihi, yeri vb. hususlardaki açıklamalar; önümüzdeki tarihlerde sitemizde yer alacaktır. 5 yıl içinde sadece bir laboratuvar değiştirebilirsiniz. Daha önce hiç laboratuvar değiştiremiyordunuz aslında haklı olarak. Çünkü şirket sizi bu eğitime yolluyor ve siz bu sertifikanın artısı ile başka bir laboratuvarda daha yüksek maaşa başlayabiliyorsunuz. Sürekli bir sirkülasyon ve iş veren adına maddi kayıp olmaması için. Sonra çalışan adına da bir kayıp olacağı düşünüldü ve 1 iş değiştirme hakkı getirildi.
İyi günler bu belge ile ilgili notlar elinizde mevcut mu acaba?
İyi Günler Hasan Bey, Emisyon ve İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitim notları elimizde mevcut fakat kitap halinde. Bu nedenle sitemize ekleyemedik. Dijital halini oluşturabilirsek haftaya sitemizde konunun altına ilave edebiliriz.
Hocam eğitim notlarını oluşturamadınız sanırım kitaba nasıl ulaşabilirim acaba?
Hasan Bey Merhaba, maalesef PDF halini bulamadım. Elimizdeki eğitim kitabını taramak çok uzun ve yüklü dosya boyutuna neden olacağı için de tarayamadık.
12-16 Kasım 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Emisyon-İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitimi” sınavlar sorularını aşağıda huzurlarınıza sunuyorum. Daha önceki yorumlarda verilmiş olanlardan farklı olanları burada yazıyorum. Çoğu soru yukarıdakiler ile aynı.
– Aşağıdakilerden hangisi koku emisyonu ölçümlerinde kullanılan bir cihaz değildir?
– Baca gazı örneklemesinde aşağıdaki ölçümlerin hangisinde numune izokinetik olarak alınmaz? (Seçenekler: Toz, Ağır Metal, PAH, Uçucu Organik Bileşikler)
– PAH numunesi saklama koşulları için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
– Sahada ölçüm yapan ölçüm personelinin yanında (kağıt çıktı veya elektronik ortamda) hangi dokümanların bulunması zorunlu değildir?
– Aşağıdaki faaliyetlerden hangisi yakma tesisi değildir? (Seçenekler: Gaz Türbinleri, Buhar Kazanları, Yonga Kurutma Tesisi, Akışkan Yataklı Kömür Kazanı)
– TS ISO 9096 standardına göre örnekleme yapılacak toz filtresi nasıl şartlandırılmalıdır?
– Formaldehit ölçümünde sorbent (absorbant) olarak aşağıdakilerden hangisi kullanılmaktadır?
– İzokinetik numune alma ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? (Baca gazı hızı ile numune alma hızı aynı olmalıdır.)
– Aşağıdaki ifadelerden hangisi hız ölçümlerinde dikkat edilmesi gereken hususlardandır? (Örneğin: Gaz akımında düzensiz veya dönüşümlü basınç dalgalanmaları olmamalıdır.)
– EPA Metot 29 standardı ile Ağır Metal tayininde örnekleme hangi metot kurallarına göre yapılır? (EPA Metot 5)
– Şekilde ölçüleri verilen bacada EPA Metot 17 standardına göre ölçüm yapılabilmesi için gerekli olan minimum travers sayısı kaçtır?
– Aşağıdakilerden hangileri yakma ve beraber yakma tesislerinin işletilmesi için zorunlu hususlardandır? (Seçenekler: 1) Yakma tesislerinde işlemden kaynaklanan gazın, ikinci yanma odasında 850 oC sıcaklıkta en az 2 saniye kalması zorunludur. 2) İçeriğinde %1’den fazla halojenli organik maddeler bulunan atıklar yakıldığında sıcaklığın 1100 oC’ye yükseltilmesi zorunludur. 3) Fırın Sıcaklığının 850 oC veya 1100 oC altına düşmesi durumunda yedek brülör otomatik olarak devreye girecek şekilde teşkil edilmelidir.
Eğitim notları elinizde mevcut mu ?
Gülşen Hanım Merhaba, maalesef şuan için “Emisyon ve İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitim” notları kitap şeklinde elimizde mevcuttur.
Gülşen Hanım Merhaba,
Emisyon ve İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitim Notları konunun en son satırına ilave ettim. Başarılar Dilerim.
Çok Teşekkür ederim. Kolay gelsin.
1. Cüce impenger hangi ölçümde kullanılır? Formaldehit
2. Bacada ölçüm işlemleri ile ilgili hangisi doğrudur? Ardışık 3 ölçüm sınır değerlerini geçemez.
3. Travers noktası belirleme 1,36-5,5 sorusu 20 travers
4. Ölçüm noktası belirleme 5-5
5. CARB 426 metodunun atıf yaptığı hız standardı? EPA 5
6. EPA 4 nem ölçümü impenger dizilimi? 100su – 100su – boş – silika
7. Yanma gazı kaç T90(tepki süresi) ölçümü alınır? 4 T90
8. Dioksin ve Furan örneklemesi hangi adsorbana yapılır? XAD2, Propak PS, PU Köpük
9. Tesis etki alanı tanımı? R=50*h
10. TS ISO 9096 ya göre filtre şartlandırması? 160 ◦C 1 saat etüv 8 saat desikatör
11. EPA 4 ile nem tayini için aşağıdaki numune alma hızı ve süresi doğrudur? 16lt/dk 40dk
12. Ağır Metal örneklemesinde Cıva (Hg) ölçülecekse eklenen Absorban hangisidir? KMnO4
13. Aşağıdakilerden hangisi koku ölçümünde kullanılan cihaz değildir? UV
14. 1. 9096/4, 2. 13284-1/6, 3. EPA 5/3,2 verilen meme iç çaplarından hangileri doğrudur? 1-3
15. EPA 5 e göre izokinetiklik oranı? %90-110
16. Aşağıdakilerden hangisi Ağır metal emisyonlarına örnek değildir? K-Cl
17. TS EN 12341 ve EPA 40 CFR Part 50 filtre şartlandırma süreleri? 48saat-24saat
18. Hangisi yakma tesislerindendir? Gaz türbinleri
1) Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri (SEÖS) aşağıdaki ölçüm parametrelerinden hangisi ölçemez?
2) Kısa Vadeli Değer (KVD)’in tanımı hangisinde doğru olarak verilmiştir?
3) Koku analizi hangi cihaz ile yapılmamaktadır? (Olfaktometre, Elektronik Burun, GC/MS)
4) Olfaktometre ile Koku Konsantrasyonu hangi metot ile ölçülmektedir? (TS EN 13725)
5) Yakma sistemleri hariç tüm emisyon kaynaklarında toplam toz miktarı 0,1 kg/saati aşması halinde hangi analizlerin yapılması gerekmektedir? (Özel Toz yani Ağır Metal)
6) Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlik Belgesinin geçerlik süresi ne kadardır? (5 yıl)
7) En fazla kaç laboratuvar ile iş birliği yapılır? (5 Laboratuvar)
8) Baca gazında ve imisyonda (Çevre Havası) ölçüm veya numune alımlarında önce numune alma planında hangisinin olmasına gerek yoktur?
9) EPA Metot 4 Nem Tayinine göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
10) Partikül Madde (Toz) tayininde örnekleme yapılacak filtrenin şartlandırılması nasıl yapılır?
11) ISO 16911-1 Sabit kaynak emisyonları – Kanallarda hız ve hacimsel debinin manuel ve otomatik olarak belirlenmesi nasıl yapılır?
12) Ağır metal örneklemesinde Cıva (Hg) analizi için hangi absorbans kullanılır? (4. ve 5. impingerlar eklenir ve bu impingerlara %4 KMNO4 / %10 H2SO4 ‘lük solventler koyulur)
13) Baca gazında Hidrojen Klorür (HCl) Tayini için hangisi yanlıştır?
14) Aşağıdaki örnekleme ve Absorbans ilişkisi hangisinde yanlış verilmiştir?
15) Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) örneklemesinde dikkat edilecek hususlardan hangisi yanlıştır?
16) PM10 ölçümlerinde filtre şartlandırması nasıl yapılır? ( TS EN 12341: Sıcaklık 19-21 °C, Nem % 45-50, 48 saat – EPA 40 CFR PART 50: Sıcaklık 15-30°C ±3°, Nem % 20-45 % ± 5, 24 saat)
17) Pasif Difüzif Numune Alma’da doğru ölçüm nasıl yapılır?
18) Baca içi algılama sınırının (ISDL) belirlenmesinde ile ilgili bir soru?
19) Kaynama noktaları 30 ° C’nin altında olan VOC’ler için hangi örnekleme metodu kullanılır?