Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitimi
TÜÇEV, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde, Bakanlığın desteklenmesi ve güçlendirilmesi faaliyetleri yanında, ülkemiz çevre değerlerinin korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalara katkı ve destek sağlayan bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetini sürdürmektedir.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı’nın öncülüğünde, TÜÇEV ile birlikte Vakıf senedinin 3.maddesi g ve h bendine istinaden Kasım ayında; “Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitimi” düzenlenecektir.
Eğitime katılmak isteyenler öncelikle bulundukları ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri Döner Sermayesinden referans numarası alarak (213-Çevre Alanında Teorik ve Pratik Eğitimler/Günlük 170 TL (3gün)), Halk Bankası T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü Kurumsal 301 no.lu Hesabına 510 TL (KDV dahil) KATKI PAYI bedelini (Dekontlarda katılımcı ismi ve hangi eğitim için ödeme yapıldığı belirtilecektir) yatırarak, banka dekontunun TÜÇEV’in internet sayfasında kayıt esnasında belirtilen yere yüklemeleri gerekmektedir. Dekont göndermeyen başvurular dikkate alınmayacaktır.
Ayrıca katılımcılar eğitim ve konaklama bedeli olan 2.350 TL (KDV dahil)(Havale, EFT veya elden yatırılabilir)(Ücret yatırılırken katılımcı ismi ve hangi eğitim olduğunu belirtiniz aksi taktirde ücretler görünmüyor, bu nedenle kayıtlarınız onaylanmıyor.) Türkiye Çevre Koruma Vakfı İktisadi İşletmesi, T.C. Ziraat Bankası, Kamu Girişimci Şubesi, IBAN: TR71 0001 0025 3352 1264 1250 19 no’lu hesaba yatırdıktan sonra 9 Kasım 2018 tarihine kadar www.tucev.org ‘dan kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Katılımcılar tek kişilik odalarda her şey dâhil konaklama, eğitim materyalleri, sarf malzemeleri, Antalya Hava Limanından otele transferleri organizasyon tarafından karşılanacaktır. Sisteme kayıt yapmadan önce iki ücretinde mutlaka ödenmiş olması gerekmektedir tek ücretle kayıt onayı yapılmamaktadır.
Eğitimin sonunda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilgili birimi tarafından düzenlenecek sınavda 70 ve üzeri puan alınması gerekmektedir. Ayrıca eğitim salonuna gelirken kılık kıyafete dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar eğitime katılan kişilerin sorumluluğundadır. Sınavda başarılı olamayan katılımcılar için 1 ay içerisinde 2. kez sınav düzenlenecektir.
Katılımcılar faturalarını eğitim sırasında fatura bankosundan temin edebilirler.(Kurum ödemelerinde lütfen kurumun tam adını, vergi dairesini, vergi numarasını ve adresini başvuru formunda ilgili yere yazınız aksi halde faturalarınız tarafınıza bireysel olarak kesilir ve düzeltilmez.)
* “Numune Alma Eğitimi”ne başvuruda bulunan katılımcının, ilgili Yönetmelik’te belirtildiği üzere “üniversitelerin mühendislik, tıp, fen, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerinden, meslek yüksekokullarının, meslek liselerinin veya teknik liselerin çevre, kimya, gıda, sağlık, makine ve elektrik/elektronik gibi laboratuvar ile ilgili bölümlerinden” mezun olması zorunludur.
* Öğrenim durumu ile ilgili şartlar, “Numune Alma Eğitimi”ne ilk kez katılacak personel için geçerlidir. Daha önceki eğitimlere katılmış personelde bu şartlar aranmaz.
* Başvuru taleplerinin gerçeği yansıtmaması halinde eğitim başvurusu geçerli sayılmaz ve ücret iadesi yapılmaz.
* Eğitime belge süresi dolanlar ve daha önceki eğitime katılıp sınavda başarısız olan kişiler de katılabilirler.
* Eğitime katılım önceliği laboratuvarların başvuru sırasına göre yapılacaktır.
* Katılımcıların ücretlerini Türkiye Çevre Koruma Vakfı İktisadi İşletmesi, T.C. Ziraat Bankası, Kamu Girişimci Şubesi, IBAN: TR71 0001 0025 3352 1264 1250 19 no.lu hesaba yatırmaları gerekmektedir.
* Dekont numarası belirtilmeyen kayıtlar dikkate alınmayacaktır.
* Katılımcı ücretini yatırıp, www.tucev.org sitesindeki kayıt formunu doldurarak sistem üzerinden kayıt yaptırmaları yeterli olacaktır.
* Eğitimin ücreti kişi başı KDV Dahil 2.350 TL’dir.
* Katılımcıların eğitime katılmaması durumunda ücret iadesi yapılmayacaktır.
* Katılımcılar faturalarını eğitim sırasında fatura bankosundan temin edebilirler.
* Katılımcılar Yeterlilik Sertifikası için yanlarında son 6 ayda çekilmiş, 2 adet vesikalık fotoğraflar ve kimlik fotokopisiyle gelmeleri gerekmektedir. Sonrasında fotoğraf gönderimi kabul edilmeyecektir.
Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitimi
- 11 Kasım 2018 tarihinde saat 14:00 itibariyle otele giriş yapabilir.
- 11 Kasım 2018 tarihinde Antalya Havaalanından ve Belek Otogardan otele toplu transfer saat 15:00 – 18:00 ve 21:00’de yapılacaktır. Eğitim 12 Kasım 2018 saat 09:00’da başlayacaktır. 14 Kasım 2018 saat 14:00’da otelden havaalanına ve Belek Otogara toplu olarak transfer sağlanacaktır.
- Transfer Yetkilisi: Can Berk – 0(506) 487 91 76
Eğitim Yeri: SPICE HOTEL&SPA (Belek Mahallesi, 07506 Serik-ANTALYA)
SON BAŞVURU TARİHİ: 9 Kasım 2018
Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitim Notları İçin Tıklayınız…
Merhaba, TÜÇEV’in vereceği bu eğitime bireysel olarak katılabiliyor muyuz? Mesela AERMOD Hava Kalitesi eğitimi gibi eğitimlere katılıp bireysel olarak iş yapabiliyoruz.
Merhaba, Çevre Referans Laboratuvarının 20.11.2012 tarihli “Numune Alma Personeli Listesi Hakkında…” duyurusunda; “Numune alma işlemi, yetkilendirilen personel tarafından ferdi olarak yapılamaz.” denmektedir. Hatta, “Numune alma işlemi, sadece yetki belgesi ekinde ilgili numune alma kapsamı yer alan laboratuvarlar tarafından yapılır.” diye daha da kısıtlayıcı bir madde yer almaktadır. Yani hem laboratuvarda çalışacaksınız hemde çalıştığınız laboratuvar aldığınız numuneyi analiz edebilecek.
Teşekkür ederim. Eğitim ücretleri pahalı zaten. Bu işi yapacak olsak Numune alma fiyatları ne kadardır?
Rica ederim. Aslında pahalı değil. Çünkü hem numune alma hemde analizini sen yapmış oluyorsun. Fiyatlar şu şekilde oluyor; her yıl Bakanlık Asgari fiyat tarifesi yayınlıyor. Örneğin bu sene için Atık, toprak, atık yağ, arıtma çamurundan numune alma 250 TL olarak belirlenmiş. Ayrıca Numune Alma Yetkisi 5 yıl geçerlidir.
Merhaba bu yıl bu belgenin eğitimi yok mu acaba? Yoksa bile ne zaman nerede olacağını nasıl takip edebilirim? Bu konu hakkında beni bilgilendirebilirseniz sevinirim.
Merhaba Elif Hanım, genelde her yıl Ekim veya Kasım aylarında bu eğitimler yapılıyor. Şuan için açıklanmış bir eğitim planı maalesef bulunmuyor. TÜÇEV, Çevre Referans Laboratuvarı ve sitemizden bu duyuruları takip edebilirsiniz.
Peki bu eğitimlere katılabilmek için mezun olmak mı gerekiyor? Çevre mühendisi öğrencisi iken de katılabiliyor muyuz?
Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliği Madde 20’de Personelin kriterlerinden bahsediyor.
Laboratuvarlarda; laboratuvar sorumlusunun, üniversitelerin mühendislik, tıp, fen, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerinden mezun olması ve en az 3 yıl laboratuvar tecrübesi veya tez konusu laboratuvar çalışması olan en az yüksek lisans derecesi; kalite yöneticisi/kalite yöneticisi temsilcisinin de en az 4 yıllık üniversite mezunu olması gereklidir.
Laboratuvarda ölçüm ve analiz yapacak personelin, üniversitelerin mühendislik, tıp, fen, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerinden, meslek yüksek okullarının meslek liselerinin veya teknik liselerin çevre, kimya, gıda, sağlık, makine ve elektrik/elektronik gibi laboratuvar ile ilgili bölümlerden mezun olması zorunludur.
Ben su ve atık sudan numune alma programına katılmak istiyorum lakin hangi şehirlerde veriliyor bilgi almak istiyorum.
Merhaba Nermin Hanım,
Bakanlık tarafından şuan için aşağıdaki başlıklarda Numune Alma Eğitimleri verilmektedir. Bu eğitimler şimdiye kadar “Türkiye Çevre Koruma Vakfı” tarafından Antalya’da düzenlendi.
– Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitimi
– Arıtma Çamuru, Toprak, Katı Atıktan Numune Alma Eğitimi
– Atık Yağ ve İzolasyon Sıvılarından Numune Alma Eğitimi
– Emisyon-İmisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitimi
Merhabalar,
Personellerimizin daha önce almış oldukları Numune Alma Yetkileri dolacak önümüzdeki ay. Bu anlamda hala açıklanmış bir eğitim programı göremedik. Bu yıl ne zamana bir program yayınlanacak acaba? Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
İyi çalışmalar.
Merhaba Aybeniz Hanım,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı son zamanlarda “Emisyon-imisyon Ölçümlerinde Kullanılan Standartlar ve Ölçüm Yöntemleri Eğitimi” ve “Laboratuvar Yetkilendirme Yazılımı Eğitimi” gibi eğitimlere yönelmiş durumda. Normalde her yıl bu dönemlerde “Su, Atıksu, Atık Yağ, Arıtma Çamuru, Toprak ve Katı Atıktan Numune Alma Eğitimi” yapılıyordu. Şuan için bir plan gözükmüyor. Bizde takipteyiz. Geçerlilik tarihininde eğitim vermedikleri için uzatılacağını düşünüyorum.
Hızlı cevabınız için teşekkür ederim.
Geçerlilik tarihinin uzatılmasıyla ilgili kesin bilgiye nasıl ulaşabiliriz acaba?
Rica ederiz. Çevre Referans Laboratuvarı Merkezi’ni arayarak ulaşabileceğinizi düşünüyorum. Eğitimi düzenleyen ve sunum yapan kısım orası. 0312 498 21 50-60 telefon numarasından ulaşabilirsiniz. Sonucu burada bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Merhabalar, eğitimlere katılabilmek için bir kamu yada özel laboratuvarda çalışıyor olmak zorunlu mudur? Fen fakültesi mezunu olup laboratuvarda çalışmaya yönelik katılabiliyor muyuz?
Merhaba Esra Hanım, Numune Alma Eğitimlerine bireysel olarak da katılabilirsiniz.
Çok teşekkürler.
Merhabalar ben kimya myo mezunyum bu eğitimi almanın bana ne gibi faydaları olur. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Hasibe Hanım,
Su, Atıksu, Atık Yağ, Arıtma Çamuru, Toprak ve Katı Atıktan numune alma eğitimlerini almanın her zaman yararı olacaktır. Fakat bu eğitimler bildiğiniz gibi pahalı eğitimlerdir ve geçerliliği 5 yıldır. İş İlanlarında bu eğitimleri almış kişiler tercih sebebi olarak aranmaktadır lakin genelde bu kişiler erkek olmaktadır. Numune alma işlemleri saha şartlarında olduğu için bayan çok tercih edilmemektedir.
Arkadaşlar Su ve Atıksudan numune alma eğitimine gidecek olan var mı?
Numune alma eğitim notlarınıza nasıl ulaşabilirim?
Merhaba Neslihan Hanım,
Su ve Atıksudan Numune Alma ile Arıtma Çamuru, Toprak ve Katı Atıktan Numune Alma Eğitim notlarını yorumda belirtmiş olduğunuz mail adresine yolladım.
Çok teşekkürler.
Notları bana da gönderebilirmisiniz?
Merhaba Ahmet Bey, Eğitim Notlarını konunun altına ekledim. Başarılar.
Merhaba,
Ders kapsamında Su ve Atıksudan Numune Alma ile Arıtma Çamuru, Toprak ve Katı Atıktan Numune Alma Eğitim notlarına ihtiyacım var mailime rica etsem gönderebilir misiniz?
Merhaba Esra Hanım,
Eğitim notlarına çok fazla istek olduğu için konunun altında link şeklinde verdim.
Merhaba,
Ben İzmir’de Özel bir laboratuvarda numune alma personeli olarak çalışmaktayım. 18 Kasımdaki sınava girdim. Sınav sonuçları ne zaman ve nereden açıklanır. Bilginiz varsa lütfen paylaşın. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Efe Bey,
Numune Alma Eğitimlerine ait sınav sonuçları Çevre Referans Laboratuvarı’nın web sitesinde “Duyurular” bölümünde yayınlanmaktadır. Sınav sonuçlarını buradan takip edebilirsiniz.
Çok teşekkürler…
Su ve atıksudan numune alma eğitimi sınav sorularını hatırlayan arkadaşlar var mı? Sınavı 2 puanla geçemedim ve 22 aralıktaki tekrar sınavına gireceğim. Hatırladıklarımızı eklersek ders notları haricinde bir kaynağımız olmuş olur. İlk aklıma gelenler;
Numune korumada kullanılamayacak olan kimyasal madde nedir?
Numune alma zaman aralığının en az beş dakika en fazla bir saat olmasıyla ilgili bir soru?
Akarsularda yüzeyden 30 – 40 santimetre aşağıdan numune alınması gerekliliği?
Numune alma etiketinde yer alan bilgilerin ne olduğu?
Balık yetiştiriciliği tesisleriyle ilgili olarak referans noktası tanımı ve nereden numune alınması gerektiği?
Katkıda bulunacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
335 kişinin eğitim alıp sınava girdiği ve 158 kişinin kaldığı yani %53’lük bir başarı oranın sağlandığı bu yıl ki eğitime sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Soruların eğitim sırasında verilmediği, ciddi, emek ve bilgi gerektiren nitelikte olması sevindirdi. Tatil havasında gelinen bu eğitimler aslında numune alınan işletmeler için çok vahim sonuçlar doğurabilir. Temennim bundan sonraki eğitimlerinde bu hassasiyette olmasıdır. Sınav sonuçlarından hangi firmaların bu eğitime ciddi baktığı ve işini doğru düzgün yaptığı belli olması da ayrı bir sevinç noktasıdır.
Su ve atıksudan numune alma eğitimi sınav sorularından aklımda kalan birkaç soruyu paylaşayım bende;
– Numune Alma ile İlgili Standartlar tablosunda geçen TS EN ISO 5667’nin altında bulunan standart isimlerinden hangileri doğrudur?
– Su ve atıksudan numune alma yöntemleriyle ilgili tanımlardan (anlık numune, kompozit numune vb.) hangisi doğrudur?
– Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri Tebliği kapsamında işletmelerin yükümlülükleri nelerdir?
– Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?
Bende 6 puanla kaldım. Umarım yine aynı soruları sorarlar veya fazla değiştirmezler. Yukarıda yazan sorular haricinde aklımda kalanlar;
– Numunelerin toplanmasında ve muhafaza edilmesinde kullanılan numune kaplarının seçimi?
– Numunelerin muhafazısı için uygun teknikler nelerdir?
– Numune alma tutanağı ile ilgili?
Aynı soruları soracaklarını tahmin etmiyorum ama konu başlıkları aynı kalacaktır;
* Su ve atıksu analizleri için numune alma esasları nelerdir?
* Deniz ortamından numune alma?
* Gemilerin sebep olduğu kirliliğin tespiti için denizden ve gemilerden numune alma?
22 Aralık 2015 tarihinde düzenlenen Numune Alma Eğitiminde 2.sınavda da başarısız olanların tekrar eğitime katılmaları mı gerekiyor?
Maalesef dediğiniz gibi Volkan Bey. İlk sınavda başarısız olan personele 22 Aralık 2015’de bir kez daha sınava katılma hakkı verilmiştir. İkinci sınavda da başarısız olan personelin yeniden eğitim programına katılması gerekmektedir. Numune Alma Eğitimleri de genelde yılın son aylarında yapılmaktadır.
Merhabalar, şirket adına bir personelimizi numune alma eğitimine göndereceğiz yalnız eğitim öncesi çalışması gereken herhangi bir konu var mı sormak istedim? Ayrıca net olarak eğitim başlangıç ve bitiş tarihi nedir? 13-16 Kasım 2016 su ve atık sudan numune alma eğitimi için soruyorum.
Merhaba Merve Hanım, bu konunun altında ” Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitim Notları” mevcuttur. Eğitime gitmeden önce bu konulara çalışırsa ve yorum kısmındaki sınav sorularına çalışırsa çok kolay bir şekilde eğitimi tamamlayıp sertifikayı almaya hak kazanacaktır. Eğitim 14 Kasım 2016 saat 09:00’da başlayacaktır. 16 Kasım 2016 saat 14:00’da bitecektir.
Merhaba,
Acaba bu eğitimler tekrar ne zaman verilir? Eğitimlerin yıl içerisinde verilme sıklığı nedir? Şimdiden Teşekkürler…
Merhaba Nuriye Hanım, numune alma eğitimleri yılda bir defa ve yılın son aylarında yapılmaktadır. Fakat söz konusu sertifikaya sahip kişilerin 5 yıllık süreç içerisinde iş yeri değişikliği yapmaları durumunda; mevcut sertifikaların, çalıştıkları laboratuvarlar dışında sadece 1 laboratuvar için daha geçerli olacaktır. Bu nedenle eğitimlerin yılda iki defaya çıkarılması planlanmaktadır.
Geçmiş dönemlerde sorulan sorulara ulaşma imkanı var mı?
Su ve atıksudan numune alma belgesi kaç firmada geçerlidir? Bilgi verir misiniz?
Ahmet Bey, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın eğitim sonucu vermiş olduğu emisyon, imisyon, atık, atık yağ, su ve atıksu numune alma belgeleri; mevcut çalıştığımız firmadan ayrılmanız durumunda 1 firmada daha geçerlidir. Tabi belgenizin son geçerlilik tarihinin gelmemiş olmaması gerekmektedir.
Su ve atıksudan numune alma eğitimi notlarında bir düzenleme oldu mu? Yoksa aynı notlar mı geçerli hala?
Emel Hanım Merhaba,
Bildiğiniz gibi 16-19 Kasım 2017 tarihinde “Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitimi” düzenlenecektir. Eğitim notlarının güncelliği bu eğitimden sonra belli olacaktır. Bu eğitimden sonra elinizde farklı bir not oluştuğunda bizimle paylaşırsanız güncellemesini gerçekleştiririz.
Merhabalar, yorumları inceledim bu seneki 16-19 Kasım 2017 tarihinde “Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitimi” ne katılacağım . Eğitim notları ve çıkan sorulara sitede ulaşamadım. Yardımcı olur musunuz ?
Mehmet Bey Merhaba, “Numune Alma Eğitimi” başlıklı konunun son satırında yer alan Son Başvuru tarihinin altında “Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitim Notları İçin Tıklayınız…” kısmından eğitim notlarına ulaşabilirsiniz. Eğitimde çıkmış olan sorular ise yorumlar kısmında yazdığı kadarıyladır.
Merhabalar, notlar 2018 yılı için güncel mi? Sınav soruları ne tarzda oluyor bilgisi olan var mı?
Tuğçe Hanım Merhaba, Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitim Notları genel itibari ile günceldir. Sınav soruları yorumlar kısmında paylaşılmıştır.
01-02 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen “Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitimi” sınav soruları aşağıdaki gibidir;
1) “Denizde Faaliyet Gösteren Balık Çiftliklerinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında numune alımında kullanılan ekipmanlar hangi şıkta doğru verilmiştir?
a) Kova, Sediment Kepçesi, Numune Alma Çubuğu
b) Ruitner Su Örnekleyicisi, Sediment Kepçesi
c) Kompozit Numune Alma Cihazı, Numune Alma Çubuğu
d) Hepsi
2) Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği’ne göre bünyesinde laboratuvarı bulunan fabrika, işletme ve tesisler aşağıdakilerden hangisi veya hangilerini sağlamak koşulu ile iç izlemelerini bünyelerindeki laboratuvarda yapabilirler?
a) “Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlilik Yönetmeliği” kapsamında laboratuvarına yetki alan tesisler
b) Çevre ve Şehircilik Bakanlığından deşarj izni alan tesisler
c) Atıkların çevre mevzuatına uygun olarak bertaraf edildiğini belgeleyen tesisler
d) Bünyesinde sürekli atık su izleme sistemleri bulunan tesisler
3) “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Tablo 11.2: Sektör Petrol Sanayii (Petrol Dolum Tesisleri ve Benzerleri)” kapsamında anlık numune alınmıştır. İlgili sektör tablosu ve analiz sonuçları aşağıda verilmektedir. Buna göre hangi parametreler için cezai işlem uygulanmalıdır?
4) “SAİS Tebliği” kapsamında yer alan Bütünleşik Karşılaştırma Testi için endüstriyel tesislerden ve evsel/kentsel tesislerden numune alım sıklığı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Endüstriyel Tesislerden – Evsel/Kentsel Tesislerden
a) 2 ayda 1 kez – 6 ayda 1 kez
b) 3 ayda 1 kez – 6 ayda 1 kez
c) 3 ayda 1 kez – 2 ayda 1 kez
d) 6 ayda 1 kez – 3 ayda 1 kez
5) Dip sedimentinden numune alınması ve taşınması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Sedimentte eser metallerle çalışılıyorsa metal kap ve spatül kullanmaktan sakınılmalıdır
b) Sediment numuneleri cam kaplarda muhafaza edilmeli ve yaklaşık 4 oC veya altındaki bir sıcaklıkta nakledilmelidir
c) Sedimennte eser organikler çalışılacaksa plastik malzemeler kullanılabilir
d) Sediment numuneleri 1 aydan fazla muhafaza etmek gerektiğinde, donarken kolloidleri etkileyebilen fiziko-kimyasal değişmeler gözönünde bulundurulmalı ve bu işlem bir derin dondurucu da yapılmalıdır.
6) “Denizlerde Faaliyet Gösteren Balık Çiftliklerinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
a) Balık çiftliğinin toplam 7 ayrı noktasından olmak üzere iki farklı derinlikten (yüzey dip) numune alınır
b) Derinliği ≤30 m, kıyıdan uzaklığı ≤0,6 deniz mili ve akıntı hızı ≤0,1m/sn olan yerlerde balık çiftliği kurulabilir
c) Birincil üretimin en yüksek olduğu Mayıs ve Ağustos aylarında yılda iki kez numune alınır
d) Çiftliğin kapladığı alanın ortasından ve 4 kenarının 20’şer metre açığından numune alınır.
7) Laboratuvara gelen bir numune alma talebi ile numune alma planı oluşturulacaktır. Bu kapsamda KOİ, Kurşun, Toplam Kjeldahl Azotu, Toplam Siyanür analizleri için numune alınacaktır. Numune alma personeli tarafından numune alma planı oluşturulurken hangi kimyasal koruyucu maddelerin ve kaç adet numune kabının sahaya götürmesi durumunda numune alma planı doğru şekilde hazırlanmış olur?
a) Sülfirik Asit (H2SO4), Sodyum Hidroksit (NaOH) koruyucu kimyasalları ile 2 adet plastik kap götürmesi yeterlidir.
b) Sülfirik Asit, Nitrik Asit (HNO3) koruyucu kimyasalları ile 2 adet plastik ve 1 adet cam kap götürmesi yeterlidir.
c) Sülfirik Asit, Nitrik Asit, Sodyum Hidroksit koruyucu kimyasalları ile 3 adet plastik kap götürmesi yeterlidir
d) Hidroklorik Asit, Nitrik Asit, Sodyum Hidroksit koruyucu kimyasalları ile 3 adet plastik kap götürmesi yeterlidir.
8) Mikrobiyoloji parametreleri için numune alınması ile ilgili olarak hangisi yada hangileri doğrudur?
a) Numune alma ekipmanı ile numunenin alınması kontaminasyonun önlenmesi için tercih edilir.
b) Numune kabı plastik veya cam olabilir.
c) Numune kabında boşluk bırakılmalıdır.
9) “TS ISO 5667-4 Doğal ve İnsan Yapımı Göllerden Numune Alma Rehberi”ne göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Numuneler demirli bir teknenin rüzgar yönünden veya nehre karşı tarafından alınmalıdır.
b) Derinlik profili örneklerinin toplandığı yerlerde, örnekleme su sütununun yüzeyinde başlamalı ve su sütunu boyunca aşağı doğru ilerlemelidir.
c) İnceleme planında belirtilmediği sürece numune, su yüzeyindeki film veya yüzen tabakalar içermemelidir.
d) Buz, buz parçaları, buzlu su bulamacı, eriyik su ve karın numune kabına girmesine izin verilebilir.
10) Aşağıdakilerden hangisi “SAİS Tebliği” kapsamına giren tesislerin çıkış sularında ölçülmesi gereken parametrelerden birisi değildir?
a) KOİ
b) BOİ
c) AKM
d) pH
11) Aşağıdakilerden hangisi kompozit numune alma ekipmanının seçiminde göz önünde bulundurulması hususlardan biri değildir?
a) Dayanıklı yapıda ve korozyona karşı dirençli olması.
b) Alınan her bir anlık numunenin hacminin 50 mL’den çok olmaması
c) Zaman ve/veya akış ağırlıklı numune alabilmesi
d) İki numune alma işlemi arasında, zamanın 5 dakikadan 1 saate kadar ayarlanabilmesi
12) “5667-6 Nehirlerden ve Akarsulardan Numune Alma Kılavuzu”na göre nehirlerde veya akarsularda ana kol veya yan kol karışımının tespit edilmesi için yapılan çalışmalar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
a) Karışım olan noktadan 1 km ilerde örnekleme yapılır.
b) Karışım olan noktadan 100 m ilerde örnekleme yapılır.
c) İki kolun bileşiminden hemen sonra örnekleme yapılır.
d) Boyar madde veya iletkenlik ölçümleri yapılır.
13) Aşağıdakilerden hangisi “SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği”nde belirtilen numune alma esaslarından biri değildir?
a) Kompozit numunelerde analizlenen parametrelerin değerleri “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği”nde 2-24 saatlik kompozit numunler için verilen standart değerlerle mukayese edilir.
b) Şahit numune için, alınan numune ile aynı nitelikte numune hazırlanarak ilgili kişiye mühürlü olarak teslim edilir. Tutanağın bu bölümüne örnekleme noktasını temsilen kaç adet numune alındığı ve kaç adedin şahit numune olarak teslim edildiği yazılır.
c) Numune alma şekilleri ve numune alma sıklığı, amaca ve numunenin alındığı kaynağa göre farklılıklar gösterir.
d) Kaynağın zamana bağlı olarak büyük ölçüde değiştiği durumlarda, uygun zaman aralıklarında alınan numuneler ayrı ayrı analiz edilirler. Böylece bu değişimin frekansı, süresi ve büyüklüğü belirlenir. Değişimlerin beklendiği zaman periyoduna göre numune alma aralığı seçilir. Bu aralık en az 5 dakika en fazla 1 saat olur.
14) Numune muhafaza teknikleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Numunenin dondurulacağı durumda dondurma ve muhafaza sıcaklığı -18 C’nin üzerinde olmalıdır.
b) Dondurma tekniği ile numune muhafazada cam kap kullanılması uygundur.
c) Dondurma tekniği ile numune muhafazada kap, numune ile tamamen doldurulmalıdır.
d) Numunenin dondurulacağı zamanlarda kap, plastik olmalı ve tamamen doldurulmamalıdır.
15) “TS ISO 5667-4 Doğal ve İnsan Yapımı Göllerden Numune Alma Rehberi”ne göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) TS ISO 5667-4 standardı sucul bitki örtüsüne sahip olan göllere uygulanmaz.
b) TS ISO 5667-4 standardı açık su ve buzla kaplı koşullardaki doğal ve yapay göllerden numune alma programlarının tasarımı, teknikleri ile ilgilidir.
c) TS ISO 5667-4 standardı su örneklerinin taşınması ve muhafaza ile bilgileri de kapsar.
d) TS ISO 5667-4 standardına mikrobiyolojik incelme için numune alma rehberi dahil edilmemiştir.
16) “TS ISO 5667-4 Doğal ve İnsan Yapımı Göllerden Numune Alma Rehberi” kapsamında yapılan secchi diski ölçümü ile ilgili doğru sıralama hangi seçenekte yer almaktadır?
a) Secchi diskini kaybolma noktasına kadar indirin.
b) Sabit bir sonuç elde edilene kadar prosedürü tekrarlayın
c) Derinliği not edin
d) Diski yeniden görünene kadar kaldırın ve ardından ikinci kez kaybolana kadar indirin
17) TRIX indeksi hesaplamasında kullanılan parametrelerin tamamı hangi şıkta doğru verilmiştir?
a) Klorofil-a, %O2, AKM, KOi
b) Klorofil-a, Toplam Fosfor, Nitrit Azotu
c) Klorofil-a, %O2, Toplam Çözünmüş İnorganik Azot (TİN), Toplam Fosfor
d) %O2, Toplam Çözünmüş İnorganik Azot
18) Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Numune hidrokarbon parametresi için cam kaba alınmalıdır
b) Fekal koliform parametresi için numune alınırken numune kabının numune ile çalkalanması uygundur.
c) Toplam fosfor parametresi için numune fosforik asit ile pH≤2 yapılmalıdır
d) Toplam Krom parametresi ile Krom (IV) parametresi için numuneye aynı koruyucu kimyasal madde eklenir.
19) “SAİS Tebliği” kapsamında kurulu kapasitesi kaç m3/gün ve üzerinde olan tesislerin çıkışlarına bu sistem kurulması zorunludur?
a) 10.000m3/gün
b) 5000m3/gün
c) 2500m3/gün
d) 1000m3/gün
1) “Denizde Faaliyet Gösteren Balık Çiftliklerinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında numune alımında kullanılan ekipmanlar hangi şıkta doğru verilmiştir?
2) Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği’ne göre bünyesinde laboratuvarı bulunan fabrika, işletme ve tesisler aşağıdakilerden hangisi veya hangilerini sağlamak koşulu ile iç izlemelerini bünyelerindeki laboratuvarda yapabilirler?
3) “SAİS Tebliği” kapsamında yer alan Bütünleşik Karşılaştırma Testi için endüstriyel tesislerden ve evsel/kentsel tesislerden numune alım sıklığı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
4) Dip sedimentinden numune alınması ve taşınması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
5) “Denizlerde Faaliyet Gösteren Balık Çiftliklerinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
6) Laboratuvara gelen bir numune alma talebi ile numune alma planı oluşturulacaktır. Bu kapsamda KOİ, Kurşun, Toplam Kjeldahl Azotu, Toplam Siyanür analizleri için numune alınacaktır. Numune alma personeli tarafından numune alma planı oluşturulurken hangi kimyasal koruyucu maddelerin ve kaç adet numune kabının sahaya götürmesi durumunda numune alma planı doğru şekilde hazırlanmış olur?
7) Mikrobiyoloji parametreleri için numune alınması ile ilgili olarak hangisi yada hangileri doğrudur?
8) “TS ISO 5667-4 Doğal ve İnsan Yapımı Göllerden Numune Alma Rehberi”ne göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
9) Aşağıdakilerden hangisi “SAİS Tebliği” kapsamına giren tesislerin çıkış sularında ölçülmesi gereken parametrelerden birisi değildir?
10) Aşağıdakilerden hangisi kompozit numune alma ekipmanının seçiminde göz önünde bulundurulması hususlardan biri değildir?
11) “5667-6 Nehirlerden ve Akarsulardan Numune Alma Kılavuzu”na göre nehirlerde veya akarsularda ana kol veya yan kol karışımının tespit edilmesi için yapılan çalışmalar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
12) Aşağıdakilerden hangisi “SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği”nde belirtilen numune alma esaslarından biri değildir?
13) Numune muhafaza teknikleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
14) “TS ISO 5667-4 Doğal ve İnsan Yapımı Göllerden Numune Alma Rehberi”ne göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
15) “TS ISO 5667-4 Doğal ve İnsan Yapımı Göllerden Numune Alma Rehberi” kapsamında yapılan secchi diski ölçümü ile ilgili doğru sıralama hangi seçenekte yer almaktadır?
16) TRIX indeksi hesaplamasında kullanılan parametrelerin tamamı hangi şıkta doğru verilmiştir?
17) “SAİS Tebliği” kapsamında kurulu kapasitesi kaç m3/gün ve üzerinde olan tesislerin çıkışlarına bu sistem kurulması zorunludur?
Merhaba;
2023 numune alma eğitimleri ne zaman yapılacak?
Ücret skalasında değişiklik yapıldı mı?
Eğitimler hangi şehirde yapılacak?
Teşekkürler.
Emine Hanım Merhaba, Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitimi vb. diğer eğitimler ile ilgili şuan için planlanmış bir zaman bulunmamaktadır. Eğitimler geçmiş deneyimler ışığında yine Kasım aylarında yapılması beklenmektedir. Eğitim ücretlerde yüksek bir fiyatlanma olmaması adına eğitimler Online olabilir. Sıvan ise Ankara’da yapılabilir. Bir önceki eğitimler bu şekilde organize edilmişti. Eğer yüz yüze eğitim olursa fiyat yüksek olacaktır. Yer olarakta daha önceleri Antalya, Afyon ve Adapazarı gibi şehirlerde yapıldı. Yine bu şehirlerden biri olacaktır.
Merhaba su ve atık sudan numune alama eğitimi alabilmek için bir bölüm veya eğitim gibi zorunluklar var mı?
Hakan Bey Merhaba, evet eğitim ve bölüm zorunluluğu bulunmaktadır. İlgili Başvurular duyurulduğu zaman “Başvurular, katılımcının Ekte yer alan bölümlerden mezun olunması halinde kabul edilecek olup” şeklinde bir not yer almaktadır. Orada ilgili bölüm ve eğitimler yer alacaktır. Çevre Referans Laboratuvarı Duyurular kısmına girerek ““Ölçüm, Numune Alma ve Emisyon-İmisyon Raporlama Eğitimleri” Hakkında Duyuru” yazısına bakabilirseniz orda liste mevcuttur.
Çıkmış soruları ve eğitim notlarını paylaşabilir misiniz ve online sınavda kamera açık olacak mı?
Merhaba, Su ve Atık Sudan Numune Alma Eğitimi ile ilgili geçmiş sınav soruları yorumlar kısmında mevcuttur. Büyük ihtimalle kamera olmayacak.