Genel

Yaşlara Göre Oyuncak Neye Göre Seçilir?

Yaş grubuna göre oyuncak seçimi, çocukları cesaretlendirmek ve onları bunaltmamak için önemlidir. Çocuğun yaşına göre küçük olan oyuncaklar, ilgisini çekmediği için erken sıkılmaya neden olabilirken daha ileri yaşlar için uygun olan oyuncaklar ise özgüven düşüklüğüne sebep olabilmektedir. Bu yüzden yaşa göre oyuncak seçimi yaparken çocuğun genel ilgi alanları, yetenekleri ve geliştirilmesi istenen becerileri dikkate alınmalıdır. Let’s Be Child’ın yaşlara göre oyuncaklar kategorisinden çocuğunuzun favorisi haline gelecek ideal oyuncakları keşfedebilirsiniz.

 

Yaşa Göre Oyuncak Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Yaş grubuna göre oyuncak seçimi; yaşam becerilerini öğrenen, ilgi alanlarını keşfeden, yaratıcılığı yüksek, daha koordineli ve özgüvenli bir çocuk yetiştirilmesine katkı sağlar. Oyuncak satın alırken çocuğun gelişim aşamalarını destekleyen ve güvenlik açısından sorun yaratmayan oyuncaklar tercih edilmelidir.

Yenidoğan,0-2 yaş, 2-4 yaş, 4-6 yaş,6-8 yaş, yaşlara göre oyuncaklar & eğitici ve okul öncesi gibi kategorilerden çocuğunuzun yaşına en uygun ve ideal oyuncakları seçerken Let’s Be Child’ın size rehberlik etmesine izin verin!

 

Yenidoğan Oyuncakları

Yenidoğan, bebeklerin ilk dört haftası olarak bilinmektedir. Yenidoğan bebeklerin oyuncak tercihleri rastgele olmamalı gelişim evreleri göz önüne alınarak yaş grubuna göre oyuncak seçimi yapılmalıdır. Yenidoğan oyuncakları, bebeklerin el-göz koordinasyonlarının, duyusal algılarının ve motor becerilerinin gelişmesine destek olmalıdır.

Yenidoğan bebeklerin görsel, işitsel ve dokunsal becerilerini geliştirmek için sesli çıngıraklar, renkli bultaklar, eğlenceli müzik aletleri ve yumuşak dokulu oyuncaklar gibi oyuncak türleri tercih edilmelidir. Let’s Be Child’da yer alan Ninni Melodili Sesli ve Işıklı Minik Bulut Uyku Arkadaşım, LC Çift Renkli Balık Çıngırak ve benzeri oyuncaklar bebeklerin eğlenerek güvenle oynayabilecekleri oyuncaklardandır.

 

0-2 Yaş Oyuncakları

Günümüzde 0-2 yaş bebek oyuncakları, müzik ve ışık yardımıyla onların ilgisini çekecek şekilde tasarlanmaktadır. Kürek, kova ve tırmık gibi kum ve su ile oynanan plastik oyuncaklar, birbirinin içine geçen parçalardan oluşan, birleşip ayrılabilen, üst üste koyulan tahta bloklar bu yaş aralığındaki çocukların sevdiği oyuncaklardandır.

Bebek veya kuklalar, hareket eden hayvanlar 0-2 yaş aralığındaki çocukların hayal dünyalarını ve taklit yeteneklerini geliştirir. Az parçalı ve büyük yapbozlar zihinsel gelişimi destekler, davul ya da piyano gibi oyuncak müzik aletleri yeteneklerinin keşfedilmesini kolaylaştırır.

 

2-4 Yaş Oyuncakları

Yaş grubuna göre oyuncak seçimi ile çocukların yaratıcılıklarına, bilişsel gelişimlerine ve problem çözme becerilerine destek olunmalıdır. Letsbechild.com ebeveynleri çocukların yaşlarına ve gelişme aşamalarına uygun ürünleri satın alması konusunda yönlendirmektedir.

2-4 yaş oyuncakları, çocukların keşfetme ihtiyacını karşılayacak ve sosyalleşerek paylaşma duygusunu geliştirecek şekilde seçilmelidir.Kum, kil, hamur, boya kalemleri, parmak boyalar, dijital çizim tableti çocuklarını yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini geliştirir. Doktor, alışveriş, itfaiye, mutfak, tamir ve benzeri temalara sahip setler ile canlandırma ve rol alma oyunları oynayabilirler.

 

4-6 Yaş Oyuncakları

4-6 yaş oyuncakları satın alırken hem eğitici hem eğlenceli olmasına özen gösterilmelidir. Yapboz, bloklar, eğitici kartlar, lego, masa oyunları, bisiklet, scooter ve benzeri çeşitli ürünler tercih edilerek çocukların birçok yönünün geliştirilmesi sağlanmalıdır. Ebeveynlerin aldığı oyuncaklar, bilimsel düşünme becerilerine, ritim ve ses farkındalığına, dil becerilerine ve duygusal gelişimlerine faydalı olmalıdır.

 

6-8 Yaş Oyuncakları

6-8 yaş oyuncakları seçmek için öncelikle bu yaştaki çocukları iyi tanımak gerekir. Gelişen sosyal becerilerini ve artan bağımsızlıklarını destekleyecek türden oyuncaklara yönelmek gerekir. Okul çağına gelmiş durumda olan bu çocuklar için eğitim hayatına katkı sağlayacak eğitici oyuncaklar alınmalıdır. Okuma kitapları, eğitici video oyunları, dronlar, uzaktan kumandalı araçlar, puzzle ve zeka oyunları bunlara örnek verilebilir. Bu yaş grubuna göre oyuncak seçimi çocuğun öğrenirken eğlenmesini sağlamalıdır.

 

Eğitici Oyuncaklar

Eğitici oyuncaklar, çocukların duygusal, sosyal, bilişsel ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlamak için tasarlanmış oyuncaklardır. Çocukların öğrenim sürecini eğlenceli hale getirirken onların çeşitli yeteneklerini geliştirmelerine de yardımcı olur. Yaş grubuna göre oyuncak seçimi, eğitici oyuncak satın alırken de oldukça önemlidir.

  • Problem ve mantık geliştirici oyuncaklar (yapboz, bulmaca, rubik küpü)

  • Doğa ve çevre bilincini aşılayan oyuncaklar (bahçe setleri)

  • Temel kodlama ve programlama becerilerini öğretmeyi amaçlayan oyuncaklar (elektronik devre kitleri)

  • Sosyal etkileşim, duygusal zekayı ve empati geliştiren oyuncaklar (doktor seti, mutfak seti, kuklalar, masa oyunları)

  • İnce ve kaba motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olan oyuncaklar (bloklar, bisiklet, scooter)

  • Ritim duygusunu ve müzikal farkındalığı geliştiren oyuncaklar (tamburin, küçük piyano ve gitar)

  • Deney yapma ve keşfetme isteğini artıran oyuncaklar (bilim kitleri, teleskoplar, mikroskoplar, deney setleri)

 

Okul Öncesi Oyuncaklar

Okul öncesi oyuncaklarının, çocuğun okulda öğreneceklerine yönelik seçilmesi tavsiye edilir. Mesela kalem tutma becerisi kazandırılmalı bunun için de boya kalemleri tercih edilebilir. Eğitici kitaplar ya da kartlar ile harfler, sayılar, renler ve şekiller tanıtılabilir. Alışveriş seti, mutfak seti gibi oyuncaklarla hayal gücü, sosyal ve duygusal yönü geliştirilebilir.

 

Doğru Oyuncak Seçimi Yapmak İçin Hangi Faktörler Göz Önünde Bulundurulmalıdır?

  • Yaş grubuna göre oyuncak seçimi yapılmalı ve çocuğun gelişim evreleri göz önünde bulundurulmalıdır.

  • Oyuncaklarının yapımında kaliteli ve güvenilir malzemeler kullanılıp kullanılmadığına dikkat edilmelidir.

  • İğneli, sivri ya da sert köşeli, çabuk kırılabilen plastikten yapılmış olmamalıdır.

  • Çocukların hayal gücünü destekleyen, becerilerini ve yaratıcılığını geliştiren özellikte olmalıdır.

  • Kolay temizlenebilir, basit yapılı ve dayanıklı olmalıdır.

  • Yumuşak dokuya sahip oyuncaklar yıkanılabilir olmalıdır.

  • Çabuk kopabilen çocuğun yutabileceği göz, düğme vb. küçük parçalar içermemelidir. Plastik etiketler oyuncak satın alındığında kesilip atılmalıdır.

  • Yüksek sesli oyuncaklar, çocuklara rahatsızlık verebilir, bu yüzden satın alınmadan önce denenmelidir.

  • Pil ile çalışan oyuncakların pil kapağının vidalı olduğuna dikkat edilmelidir.

  • 3 yaş ve öncesindeki çocuklar için daha çok yumuşak kumaştan yapılan oyuncaklar seçilmelidir.

Admin

Daha yeşil ve güzel bir Dünya için yola çıkan Yeşil Aşkı, herkesi Dünya’ya zarar vermeden, çevre dostu ve sürdürülebilir bir yaşama davet ediyor. Bütün gayemiz; temiz bir çevre, yaşanabilir bir dünya ve yeşil gören gözlerdir. Yeşil görmeyen gözler, Renk zevkinden mahrumdur.

blank

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir