Karbon Yakalama ve Ayırma Yöntemleri
Fosil yakıtların yakılması sonucu atmosfere salınan sera gazlarının, özellikle karbondioksitin küresel iklim değişikliklerinin ve küresel ısınmanın başlıca sebebi olduğu düşünülüyor. Karbon Yakalama ve Ayırma Yöntemleri ise son yıllarda atmosferdeki miktarı rekor seviyelere ulaşan karbondioksitin salımını azaltmak için en çok tercih edilen yol.
Karbon yakalama ve ayırma teknolojilerinde, enerji santrallerinden ve endüstriyel tesislerden salınan karbondioksit farklı kimyasal maddeler tarafından soğurularak baca gazlarından ayrılıyor.
Daha sonra karbondioksit bu maddelerden ayrıştırılarak çoğunlukla yeraltında depolanarak saklanıyor. Ancak bu süreçte kullanılan kimyasal maddelerin genellikle zehirli ve zararlı etkileri var.
Sonuçları Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları atmosfere salınan karbondioksitin miktarını azaltmak için güvenli, düşük maliyetli ve verimliliği yüksek bir yöntem geliştirdi. Harvard Üniversitesi’nden ve ABD Ulusal Lawrence Livermore Laboratuvarı’ndan araştırmacıların geliştirdiği geçirgenliği yüksek polimer malzemeden üretilen mikrokapsüllerin içinde karbondioksiti soğurma özelliğine sahip kimyasal maddeler bulunuyor.
Bu amaçla sodyum karbonatın ve potasyum karbonatın sulu çözeltileri kullanılıyor. Sodyum karbonat ve potasyum karbonat doğada bol miktarda bulunan, kolayca parçalanmayan, kararlı ve zararlı etkisi düşük maddeler.
Mikrokapsüllerin üretildiği malzeme ise karbondioksiti geçirebilme özelliğine sahip. Karbondioksit karbonat bileşikleri tarafından soğurulduktan sonra ısıtılarak bu maddelerden kolayca ayrılabiliyor. Mikrokapsüller tekrar tekrar kullanılabiliyor.