Çevre Görevlisi Belgesi, 1 Ocak 2014’de yürürlüğe giren yeni yönetmelik ile birlikte ilk kez çevre görevlisi belgesi alacak kişilere Çevre Görevlisi Eğitimi ve/veya sınav şartı getirilmiştir.
En az 4 yıllık Üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olanlar veya çevre mühendisliği konularında yüksek lisans veya üzeri eğitim almış kişilere, çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak Çevre Görevlisi Eğitimine katılmak şartıyla “Çevre Görevlisi Belgesi” verilir.
En az 4 yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji, biyokimya, jeoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olanlara, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak Çevre Görevlisi Eğitimine katılmak, temel çevre bilimleri ve çevre mevzuatı konularında yapılacak sınavlarda 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alarak başarılı olan adaylara “Çevre Görevlisi Belgesi” verilir.
En az 4 yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya mülga Çevre Bakanlığı veya mülga Çevre ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarının;
– Çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, çevre izni, çevre lisansı ve çevre denetimi ile ilgili teknik birimlerinde çevre mevzuatı kapsamında en az 4 yıl çalışmış olanlar,
– Çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, çevre izni, çevre lisansı ve çevre denetimi ile ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdür yardımcısı, il müdürü, daire başkanı ve üstü görevlerde en az üç yıl çalışmış olanlara çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak/yaptırılacak eğitime katılmak şartıyla “Çevre Görevlisi Belgesi” verilir.
1.Çevre Görevlisi Belgesi için başvuruda istenen belgeler;
- Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesi
- Vesikalık Fotoğraf
- Dekont
- Soyadı Değişikliği Belgesi (Evli bayanlar veya soyadını herhangi bir sebepten dolayı değiştirmiş olanlar için, bu belge evli bayanlar için nüfus müdürlüklerinden alınabilir veya evlilik cüzdanının ilgili sayfası sisteme yüklenebilir / Mahkeme yoluyla değiştirilmiş ise mahkeme kararının yüklenmesi gerekmektedir.)
Bu belgeleri tarayıcı vasıtası ile bilgisayar ortamına aktaralım. Sistemin kabul ettiği dosya formatları: pdf, doc, xls, rtf, jpeg, jpg, png, gif şeklindedir.
Çevre Görevlisi belge ücretini ödeme yapacak gerçek veya tüzel kişilerin, herhangi bir Halk Bankası şubesine giderek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kurumsal Tahsilat (KUTA) hesabına 113 gelir kod numarası ile 2016 yılı için Çevre Görevlisi Belgesi: 250 TL (KDV dahil), Çevre Görevlisi Belgesi Vize Başvurusu Bedeli: 400 TL (KDV dahil) ve Çevre Görevli Belgesi Vize Başvuru Bedeli (Gecikme Bedeli): 200 TL (KDV dahil) yatırması gerekmektedir.
Dekontlarda ücretin hangi belge için yatırıldığının (Ör: Çevre Görevlisi Belge bedeli), gelir kodunun ve belgeyi alacak kişinin isminin mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.
Kurumsal tahsilat hesabı, EFT ve havalelere kapalı olduğundan ödemeler sadece banka şubesine gidilerek yapılabilecektir. EFT ve havale ile tahsilat yapılmayacaktır.
Belirtilen hesaba ücret yatıran kurum veya kuruluşların “Fatura Bilgi Formunu” eksiksiz bir şekilde doldurarak bankadan alınan dekont ile birlikte Bakanlığın Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün Mustafa Kemal Mah. Dumlupınar Bulvarı No: 278 Eskişehir Devlet Yolu Çankaya/ANKARA adresine, adı geçen müdürlüğün 0(312) 287 46 62 numaralı faksına veya bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Döner Sermaye Birimine müracaat ederek faturalarını almaları zorunludur.
2. Çevre görevlisi işlemleri için E-İmza veya Mobil İmza zorunluluğu bulunmaktadır.
E-imza ve mobil imza kişinin kendi tercihine kalmıştır. E-imza ile mobil imza arasındaki en belirgin fark, mobil imzanın ekonomik açıdan daha cazip geldiği ama pratiklik bakımından e-imza’nın daha cazip olduğudur.
Mobil İmza hakkında detaylı bilgiye AVEA, TURKCELL ve VODAFONE operatörlerinin web sitelerinden ulaşabilirsiniz. E-İmza için detaylı bilgiye ise “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu”nun web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Güvenli Elektronik İmza (E-İmza) almak için yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından bazıları aşağıdaki gibidir;
- TürkTrust Bilgi, İletişim ve Bilişim Güvenliği Hizmetleri A.Ş.
- TUBİTAK-UEKAE (Kamu Sertifikasyon Merkezi)
Kamu kurum kuruluşları için E-imza hizmetini Başbakanlık Genelgesi gereği TÜBİTAK-Kamu Sertifikasyon Merkezi sunmaktadır. Özel sektörde iseniz, diğer firmadan E-imza hizmeti alabilirsiniz. E-imza hizmeti için ücret, ne kadar sürede alındığı, gereken evraklar vs. detaylı bilgiler için firmalarla görüşüp teklif isteyebilirsiniz.
3. E-imza veya mobil imza aldıktan sonra sisteme kayıt olmak için “Çevrimiçi Çevre Görevlisi ve Çevre İzinleri Yazılım Portalına” giriniz.
Buradan “Kullanıcı Kayıt” butonuna tıklayın.
Sonra Kullanıcı Türü kısmından “Çevre Görevlisi / Danışmanlık Firması / Bakanlık Çevre Görevlisi / Çevre Yönetim Birimi seçeneklerinden hangisi size uygun ise seçin. Formda yer alan boş alanları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurun. E-Posta adresinizle iletişime geçilecektir bu nedenle E-posta adresinizi doğru yazdığınızı kontrol edin.
Formu doldurduktan sonra “Kayıt Ol” dediğinizde sizden e-imza veya mobil imzanızla imzalamanızı isteyecektir. Hangisi mevcutsa ona tıklayarak imzalama işleminizi yaptığınızda sisteme kaydınız yapılacaktır.
4. Kişi Bilgileri menüsü altında Kimlik, Meslek, Eğitim ve Sertifika Bilgileri sayfaları vardır.
Kimlik Bilgileri sayfasında T.C. Kimlik Numarası yazılıp, “Ara” butonuna tıklandığında Mernis Sistemine kayıtlı olan kimlik bilgileri otomatik olarak formun ilgili kısımlarına gelecektir. Eksik kalan kutucuklardaki tüm bilgiler doldurulmalıdır.
Eğer “Ara” butonuna tıklandığında kimlik bilgileri otomatik olarak yüklenmezse, tüm bilgiler doğru ve eksiksiz şekilde elle girilmelidir.
Tüm bilgiler doldurulduktan sonra KAYDET deyip 5. aşamaya geçin.
5. Eğitim Bilgileri sayfasında sırasıyla Eğitim Durumu, Okul, Bölüm ve Mezuniyet Yılı seçilir. Diploma (Mezuniyet Belgesi) veya Çıkış Belgesi “Gözat”a tıklayarak eklenir. “Kaydet”e tıklanır.
Ve e-imza/mobil imza yardımıyla eklediğiniz belgeyi imzaladıktan sonra “Kaydet” deyip çıkın. Ve 6. Aşamaya geçin.
6. Sertifika Bilgileri, Kişinin çevre ile ilgili almış olduğu sertifikalar arasında Gürültü B veya B1 sertifikaları varsa Sertifika Bilgileri sayfasında yüklemelidir. Alınan bir sertifika yoksa, bu sayfa boş bırakılmalıdır. Bu adımda da eklerseniz, e-imza/mobil imzayla imzalayıp “kaydet” deyip son kısım olan 7. aşamaya geçin.
7. Belge Başvurusu’na gelin. Belge Adı olarak, “Çevre Görevlisi Belgesi”ni tıklayın. Başvuru yap deyin.
Sonrasında;
- Dekont “Gözat” ekleyip mobil imza/e-imza ile imzalayıp kaydedin.
- Fotoğraf “Gözat” ekleyip mobil imza/e-imza ile imzalayıp kaydedin.
Kaydet deyin. Şayet tüm işlemleri eksiksiz yaptıysanız “Başvuru Durumu” olarak “Değerlendirmede” veya “Beklemede” yazması gerekmektedir.
Belgeniz onaylandığında “Başvuru Durumu” olarak “Kabul edildi” yazacaktır. Böylece “Belge” kısmından “Çevre Görevlisi Belgesi“ne ulaşabilirsiniz.